středa 23. července 2008

Kultura s pražskými domy


Já, Mexx Kočičková a moje věrná pravá ruka Goofyczek Váša jsme se tak dlouho dloubali v hlavě až z ní vypadl nápad. To víte, naše divadelní sezóna má těžký útlum a bylo třeba zaútočit a nenechat ve všech usnout "kulturní cítění". A myslím, že to co se nám podařilo vymyslet bylo zcela nové a zkrátka "jiné" od všech těch doposud zorganizovaných akcí.
Plán zněl jasně :-) mimořádně to nebylo sestřelit muže s koženou brašnou na zádech, ale vydat se do pražských ulic za trochou poznání. Téma okruhu bylo Honba za tajemstvím pražských domů :-) už ten název je poměrně zavádějící.
Všechno to vypuklo u Obecního domu, kde se čekalo na toho a pak zas na ty, ale ve finále jsme se tak nějak šťastně slezli, já jsem si po dlouhém dupání dokonce vydupala hlavní slovo a mohlo se začít. Jen teda škoda, že Goofik na tom nebyl zrovna nejlépe, aby mohl vyrazit s námi. Tak snad příště!
Všichni turisté byli striktně upozorněni na pravidla prohlídky a také byli seznámeni s časovým harmonogramem a s tím, že budou muset zapojit mozkové závity, aby tak mohli odpovídat na mé kontrolní otázky týkající se samozřejmě jak jinak města Prahy. Musím uznat, že některé byly dosti mystifikující a některé záludné, ale tak co se ode mě taky dalo čekat, muhehehehe :) Všemi těmito hrůzami jsem prováděla naše milá (někdy až jedovatě) slečna Kleopatra, která měla dokonce v tašce i deštník (kdyby něco, tak stačí písknout), aby se cítila jako profesionální průvodce... bohužel tento pocit byl jen letmý a vzdálený, hahaha :) ale nebojte se, "piska" to všechno jistila!!
Druhá zastávka - Dům u Černé matky boží, jo panečku ty patra a ta historie, to je jedna báseň :), Dům U Kamenného znovu, Dům U Zlatého prstenu, Dům U Jednorožce, Dům U Dvou zlatých medvědů, U Zlatého Melounu, U Tří divých mužů, oblíbený Dům U Zlatého hada, Dům U Minuty, Dům U Rotta - toť náš široký seznam. Ke každému z domů se váže jeho historie a musím říci, že se mi podařilo vybrat ty nejzajímavější domy :) ve spoustě z nich se odehrálo něco vyjímečného, něco tam začalo, někdo tam bydlel... Bylo skvělé poznat, že Praha není jen o Staromáku a Václaváku, ale že se za ní schovává něco víc, a právě kousek toho "něčeho" se nám podařilo běhěm procházky odhalit.
Na konci procházky proběhl také krátky kvíz, to víte, zákeřně jsem vymyslela 8 otázek, týkajích se toho, co bylo řečeno. Ale otázky byly rafinovaně položeny, aby tak zmátly nepřítele a mnohdy se tak zadařilo. Soutěžilo se o hlavní cenu, takže se všichni snažili, někteří to dokonce dělali ve dvou v domnění, že vymyslí víc :-)) Vzhledem k tomu, že se do finále dostala Mimíí, Edo a Jiřinka, tak bylo třeba rozhodnout vítězi rozstřelem a tak se stalo u dobrého jídla ve Fámě. And the winner is...and the award goes to Mimíííí, a co vyhrála?:) no jen ať se pochlubí sama. Jak říká Charlie - edukovat, edukovat, edukovat. No a také získala diplom s nominací na novou kulturní referentku pro další akademický rok, která začně v říjnu tohoto roku. Co proíhalo ve Fámě lze vidět dle jedné dosti šílené fotky, ale také nás bavily story "křehké" Jiřinky...sem tam Kája přihodil nějakou vtipnou story z busů a tramvají a bylo vymalováno ( a to doslova). Skvěle jsme se všichni bavili. A právě z tohoto důvodu se vydáme ještě jednou (možná ne naposledy) na další poznávačku, tentokrát se o to postará Jiřinka a budeme oběvovat zajímavé Pražské věže :) těšíte se? Máte na co!

Zdraví vás končící kulturní referentka :) Mexx Kočičková

1 komentář:

ženský Gay Idol 2008 řekl(a)...

Takže miláčkové moji... Já se teda pochlubím co jsem vyhrála... Velice praktický toaletní papír na cesty.. A věřte, že jej vezmu na dovolenou do Turecka....hehe